„M-ați întrebat ce citesc. Citesc în avion materiale din România. Am luat un material care spune că dacă SRI condus de Maior și Coldea nu l-ar fi implicat pe Ghiță în toate întâlnirile de taină cu personaje din SUA, în toate întâlnirile în care erau implicați procurori, judecători, cred că azi nu ar fi existat posibilitatea ca serviciile secrete sârbești să poată să extragă de la Ghiță tot ceea ce era necesar de extras. Ăsta e unul din punctele pentru care a primit ușor statutul pe care l-a primit. Mai bun a fost să spună cum se gândește în SRI și cum se pun în practică o serie de lucruri”, a declarat Marian Vanghelie la DCNews Live.
El a mai spus că fostul deputat avea de ales doar între „a sta aici cuminte sau să plece”.
„Odată ce implici un om în acest tip de informații și pe zona financiară, de ce naibii îi mai faci dosarele alea? Ce variantă avea Ghiță? Să stea aici cuminte la pușcărie sau să plece. O serie de lucruri pe care n-ar fi trebuit să le știe serviciile sârbești, azi le știu. Structurile noastre naționale știu și asta”, a adăugat Vanghelie.
Tudorel Toader a spus, la sfârșitul lunii iulie, că nu a primit documente privind refuzul de extrădare a lui Sebastian Ghiță, însă le așteaptă pentru a vedea motivele pentru care a fost luată această decizie, subliniind că judecătorii din Serbia au avut în vedere aspecte ce vizează procedura, nu fondul cauzei.
„Până vineri, la sfârșitul programului nu venise nimic. Voi vedea astăzi. Sigur o să aflam și imediat ce vom vedea motivele vi le comunicam. Doar o precizare – faptul că statutul pe care l-a primit are caracter provizoriu. În al doilea rând, și eu sunt curios să vedem motivele, să vedem cine l-a trimis în judecată, să vedem probele care au fost administrate. Probabil judecătorii sigur au luat în considerare chestiuni de procedură și nu de fond și sigur le examinăm. Apropo de cine l-a trimis în judecată au fost cei de la DNA Ploiești”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Precizările vin după ce Înalta Curte de Justiție din Belgrad a respins cererea autorităților române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiță și a stabilit că este eligibil pentru obținerea azilului, decizia finală urmând să fie luată de Ministerul sârb de Interne.
Prin această decizie, Înalta Curte de Justiție din Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcției pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiță a devenit eligibil pentru azil în Serbia, „din cauza acțiunilor de persecutare la care a fost supus în țara de origine ca reacție la exprimarea opiniilor politice”, informează agenția Tanjug, citată de publicația Kurir.